Γράφει η Κατερίνα Αγριογιάννη – Νοσηλεύτρια χειρουργείου
Είδη καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων
- By pass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη)
- Αντικατάσταση βαλβίδας (Αορτικής, Μιτροειδούς ή Τριγλώχινας)
- Σύγκλειση μεσοκολπικής ή μεσοκοιλιακής επικοινωνίας
- Ανευρυσματεκτομή ( Ανιούσα Αορτή ή αορτικό τόξο)
- Αφαίρεση όγκων κοιλοτήτων καρδιάς ( π.χ μύξωμα)
- Μεταμόσχευση καρδιάς
- Τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς
Σε κάθε ασθενή μπορεί να υπάρχει μία ή και περισσότερες παθήσεις
Παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις
- Αποκατάσταση τετραλογίας FALLOT
- Μετάθεση μεγάλων αγγείων
- Στένωση ισθμού αορτής
- Σύγκληση βοτάλειου πόρου
Τι γίνεται όμως μέσα στο χειρουργείο?
Για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε από αυτές της επεμβάσεις πρέπει να υπάρχει μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας. Χρησιμεύει για να αντικαταστήσει κατά τη διάρκεια της επέμβασης τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων (γίνεται διακοπή της μικρής κυκλοφορίας) και το υπόλοιπο σώμα υπολειτουργεί με μία μέση αρτηριακή πίεση 60-70mm hg.
Για να προστατέψουμε τους ιστούς του σώματος από την ισχαιμία που δημιουργείται λόγω της μειωμένης παροχής αίματος, κατεβάζουμε την θερμοκρασία του σώματος (μέσω της ροής του αίματος στην εξωσωματική μηχανή) στους 32 έως 26 βαθμούς ανάλογα την επέμβαση και την διάρκεια της.
Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια σε διάσταση, με ελαφρώς τα γόνατα λυγισμένα και στραμμένα προς τα έξω και ενωμένες τις φτέρνες.
Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή να μην πιέζονται οι αγκώνες, ο κόκκυγας και οι πτέρνες και να υπάρχει υποστήριξη κάτω από τα γόνατα. Λόγω της αφύσικης θέσης, της αυξομείωσης θερμοκρασίας του σώματος, της πολύωρης διαδικασίας και συνήθως στη συνύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και πιθανών μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί ερυθρότητα ή ακόμη και κατάκλιση.
Ο ασθενής πρέπει πρώτα να μπει σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας. Με ένα καθετήρα παίρνουμε το αίμα από τον δεξιό κόλπο, πάει στον οξυγονωτή και μέσω της αντλίας της μηχανής γυρίζει στον ασθενή από ένα καθετήρα που τοποθετούμε στην ανιούσα αορτή ή στην μηριαία αρτηρία (ανάλογα με την επέμβαση που έχουμε να κάνουμε).
Με ειδικούς καθετήρες παγώνουμε την καρδιά και τους πνεύμονες στους 4 βαθμούς. Με αυτή τη διαδικασία μειώνονται οι ανάγκες των κυττάρων σε οξυγόνο, οπότε προστατεύονται από νέκρωση.
Για την παρακολούθηση της αιμοδυναμικής λειτουργίας του ασθενή και για την χορήγηση φαρμάκων τοποθετούμε περιφερικές φλεβικές γραμμές, αρτηριακή γραμμή (στην κερκιδική ή μηριαία αρτηρία) για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και λήψεις αερίων αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης (περίπου κάθε μισή ώρα).
Τι είναι οι καρδιακές παθήσεις; Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου
Τοποθετούμε κεντρική φλεβική γραμμή (συνήθως στην έσω σφαγίτιδα) για την παρακολούθηση της καρδιακής παροχής και για την χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και αίματος αν χρειαστεί.
Ο ασθενής κινδυνεύει από μολύνσεις γιατί τοποθετούνται πολλοί καθετήρες (φλεβικές & αρτηριακές γραμμές, ουροκαθετήρας, καθετήρας εξωσωματικής). Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται σε συνθήκες ασηψίας και αποστείρωσης.
Ένας ακόμα παράγοντας μόλυνσης είναι οι πολλές τομές π.χ λήψη μοσχεύματος από το πόδι (μείζονα σαφηνή φλέβα) από το χέρι (κερκιδική αρτηρία) και φυσικά την στερνοτομή.
Λόγω της ισχαιμίας που δημιουργούμε στον οργανισμό πρέπει η επέμβαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γι’ αυτό πρέπει να οργανώσουμε όσα χρειάζεται η επέμβαση και να τα έχουμε σε άμεση χρήση.
Κατά την επέμβαση χρησιμοποιούμε πολλά φάρμακα. Προσοχή να μη γίνει λάθος στη χορήγηση!
Κάποια από αυτά είναι:
- Papaverine (αγγειοδιασταλτικό)
- Heparine ( αντιπηκτικό- χορηγείται για να μπορεί το αίμα να κινείται στο μηχάνημα της εξωσωματικής χωρίς να δημιουργούνται θρόμβοι. Γι’ αυτό το λόγο μετριέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η πηκτικότητα του αίματος)
Σε περίπτωση χρήσης βιολογικής βαλβίδας πρέπει να ξεπλυθεί καλά σε φυσιολογικό ορό για να φύγει το συντηρητικό της.
Αν χρησιμοποιήσουμε μηχανική βαλβίδα πριν την τοποθετήσουμε την εμπλουτίζουμε σε διάλυμα με 30ml φυσιολογικό ορό, 1ml heparine και μία αμπούλα αντιβίωση.
Μεγάλη προσοχή δίνουμε στη θερμοκρασία του φυσιολογικού ορού που δίνουμε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στην αρχή πρέπει να είναι στους 40 βαθμούς κελσίου, όταν μπαίνουμε στην εξωσωματική πρέπει να είναι παγωμένο, κατά την επαναφορά της θερμοκρασίας του σώματος πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όταν επανέλθει στην φυσιολογική θερμοκρασία ο ασθενής θέλουμε ορό πάλι στους 40 βαθμούς κελσίου.
*Φροντίζουμε τα εργαλεία μας να είναι απόλυτα καθαρά από υπολείμματα ιστών γιατί αν φύγει κάποιο τεμάχιο θα μπει άμεσα στην κυκλοφορία και θα δημιουργηθεί σε κάποιο σημείο του οργανισμού έμφρακτο με αποτέλεσμα την ισχαιμία κάποιου ιστού σε κάποιο σημείο του σώματος.
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ, ΤΗΝ ΑΣΗΠΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ.