Φαιντανύλη – Fentanyl: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φαιντανύλη - Fentanyl: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η φαιντανύλη δημιουργήθηκε το 1960 και εισήχθη ως αναισθητικό στη δεκαετία αυτή. Επειδή είναι συνθετικό, μπορεί να γίνει εύκολα και οικονομικά  σε εργαστήριο.

Το Fentanyl είναι ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές εγκεκριμένο από το FDA για χρήση ως παυσίπονο και αναισθητικό. Λειτουργεί συνδεόμενο με τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο, αλλά το κάνει πιο γρήγορα – και σε μικρότερες δόσεις – από τη μορφίνη ή την ηρωίνη. Όπως και τα άλλα οπιοειδή, ενισχύει τα επίπεδα της χημικής ντοπαμίνης, η οποία ελέγχει τα συναισθήματα ανταμοιβής, ευχαρίστησης, ευφορίας και χαλάρωσης.

Πώς χρησιμοποιείται η φαιντανύλη νόμιμα, ως φάρμακο με συνταγή;

Η φαιντανύλη συνήθως θεραπεύει ασθενείς που χρειάζονται μακροχρόνια ανακούφιση από τον σοβαρό πόνο για όλο το 24ωρο και αντιμετωπίζει τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση.

Πώς και γιατί έγινε ένα φάρμακο παράνομο και καταχρηστικό;

Η φαιντανύλη είναι περίπου 50-100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη και 50 φορές πιο ισχυρή από πολλές μορφές ηρωίνης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι επικίνδυνο και θανατηφόρο εάν χρησιμοποιηθεί σε κατάχρηση.

Τι κάνει τη φαιντανύλη τόσο θανάσιμη;

Λόγω της χημικής δομής του, η φαιντανύλη έχει ταχείες και ισχυρές επιδράσεις στον εγκέφαλο και στο σώμα, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα του φαρμάκου για να προκαλέσει μια θανατηφόρα αντίδραση. Η φαιντανύλη μπορεί να καταστείλει την αναπνοή και να οδηγήσει σε θάνατο.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος σταματήσει τη χρήση φαιντανύλης;

Τα συμπτώματα απόσυρσης μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και επώδυνα, και μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο, διάρροια, έμετο, ναυτία, εφίδρωση, κοιλιακό άλγος και κράμπες, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αϋπνία, τρόμο και άγχος.

Ποια είναι η θεραπεία για τον εθισμό στην φαιντανύλη;

Η αντιμετώπιση του εθισμού στην φαιντανύλη, όπως και κάθε διαταραχή της χρήσης οπιοειδών, περιλαμβάνει τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν εγκριθεί από την FDA – μεθαδόνη, βουπρενορφίνη ή ναλτρεξόνη – που συνταγογραφούνται και διαχειρίζονται από έναν επαγγελματία υγείας. Περιλαμβάνει επίσης συστήματα επαγγελματικής θεραπείας και υποστήριξης ανάκαμψης, όπως ομαδική συμβουλευτική.

Υπάρχουν ιατρικές παρεμβάσεις που λειτουργούν και κάθε άτομο με διαταραχή της χρήσης οπιοειδών θα πρέπει να λαμβάνει τέτοια επαγγελματική φροντίδα. Κανείς δεν επιλέγει να έχει εθισμό. Είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια.

© 2018

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα