Τι είναι η Σύφιλη; Πως Μεταδίδεται, Συμπτώματα, Πρόληψη

Συμπτώματα σύφιλης ανά στάδια

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η σεξουαλική δραστηριότητα φέρει μαζί της τον κίνδυνο μετάδοσης ορισμένων λοιμώξεων, με τη σύφιλη να αποτελεί μία από αυτές. Η σύφιλη είναι μια θεραπεύσιμη σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος (ΣΜΝ), που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum (Τρεπόνημα ωχρό). Παρακάτω θα εξετάσουμε τα συμπτώματα της σύφιλης ανά στάδιο καθώς και πως μεταδίδεται.

Τι είναι η Σύφιλη;

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΛ) η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η λοίμωξη αναπτύσσεται σε στάδια (πρωτογενές, δευτερογενές, λανθάνον και τριτογενές), με κάθε στάδιο να έχει διαφορετικά σημεία και συμπτώματα.

Πώς μεταδίδεται η Σύφιλη;

Η σύφιλη μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του στοματικού, πρωκτικού ή κολπικού σεξ μέσω επαφής με μολυσματικές βλάβες, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω του πλακούντα. Η μετάδοση συνήθως συμβαίνει κατά τα αρχικά στάδια της νόσου, δηλαδή έως και 2 χρόνια μετά τη μόλυνση. Δεν μπορείτε να κολλήσετε σύφιλη μέσω της τυχαίας επαφής με αντικείμενα, όπως τουαλέτα, πόμολα, πισίνα, υδρομασάζ, ντουζιέρα, κοινόχρηστα ρούχα ή μαχαιροπίρουνα.

Σύφιλη και Εγκυμοσύνη:

Αν είστε έγκυος και έχετε σύφιλη, μπορεί να μεταδώσετε τη λοίμωξη στο αγέννητο παιδί και να υπάρχουν οι παρακάτω επιπτώσεις:

  • Χαμηλό βάρος γέννησης
  • Πρόωρος τοκετός
  • Νεογνικός θάνατος

Το 67% των γυναικών με σύφιλη χωρίς θεραπεία θα έχουν δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του 26% που θα έχουν απώλεια εμβρύου ή θνησιγένεια. Η σύφιλη είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θνησιγένειας λόγω μολυσματικών ασθενειών παγκοσμίως. Για να προστατεύσετε το μωρό σας, θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση για σύφιλη και να λάβετε άμεσα θεραπεία αν το τεστ είναι θετικό.

Κατά τη γέννηση, ένα μωρό με σύφιλη μπορεί να μην έχει σημάδια ή συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, αν το μωρό δεν λάβει θεραπεία αμέσως, μπορεί να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτά τα μωρά μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας, όπως καταρράκτη, κώφωση ή σπασμούς και μπορεί να πεθάνουν.

Συμπτώματα Σύφιλης ανά Στάδιο:

Υπάρχουν τέσσερα στάδια της σύφιλης. Κάθε στάδιο έχει διαφορετικά σημάδια και συμπτώματα.

Πρωτογενής Σύφιλη

Κατά το πρώτο (πρωτογενές) στάδιο της σύφιλης, μπορεί να παρατηρήσετε ένα μόνο έλκος ή πολλαπλά έλκη. Αυτά τα έλκη συνήθως εμφανίζονται στο:

  • Πέος
  • Κόλπο
  • Πρωκτό
  • Ορθό
  • Χείλη
  • Στόμα

Τα έλκη είναι συνήθως (αλλά όχι πάντα) στερεά, στρογγυλά και ανώδυνα. Επειδή το έλκος είναι ανώδυνο, μπορεί να μην το παρατηρήσετε, να μην γίνει αντιληπτό και να επουλωθεί σε 3-10 ημέρες. Έτσι θα προχωρήσει στο δευτερογενές στάδιο εάν μείνει χωρίς θεραπεία.

Δευτερογενής Σύφιλη

Κατά τη διάρκεια του δευτερογενούς σταδίου, μπορεί να έχετε δερματικά εξανθήματα και/ή πληγές στο στόμα, τον κόλπο ή τον πρωκτό. Αυτό το στάδιο συνήθως ξεκινά με εξάνθημα σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί όταν η κύρια πληγή επουλώνεται ή αρκετές εβδομάδες μετά την επούλωση της. Το εξάνθημα μπορεί να είναι στις παλάμες των χεριών ή/και στο κάτω μέρος των ποδιών και να φαίνεται:

  • Τραχύ
  • Κόκκινο
  • Καστανοκόκκινο

Το εξάνθημα συνήθως δεν προκαλεί φαγούρα και μερικές φορές είναι τόσο αχνό που δεν θα το παρατηρήσετε. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Φουσκωμένους λεμφαδένες
  • Πονόλαιμο
  • Τριχόπτωση
  • Πονοκεφάλους
  • Απώλεια βάρους
  • Μυαλγίες
  • Κόπωση

Τα συμπτώματα της σύφιλης σε αυτό το στάδιο θα εξαφανιστούν ανεξάρτητα αν θα λάβετε θεραπεία. Χωρίς τη σωστή θεραπεία, η λοίμωξη θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Λανθάνουσα Σύφιλη

Σε αυτό το στάδιο είναι μια περίοδος όπου δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ή συμπτώματα. Επίσης χωρίζεται περαιτέρω σε δύο υποστάδια:

  • Η πρώιμη λανθάνουσα σύφιλη είναι οι 12 πρώτοι μήνες μετά την αρχική μόλυνση.
  • Η όψιμη λανθάνουσα σύφιλη είναι η φάση μετά τους 12 πρώτους μήνες της μόλυνσης.

Τριτογενής Σύφιλη

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύφιλη χωρίς θεραπεία δεν αναπτύσσουν τριτογενή σύφιλη. Ωστόσο, όταν συμβεί μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά συστήματα οργάνων. Αυτά περιλαμβάνουν την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η τριτογενής σύφιλη είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να εμφανιστεί 10-30 χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Η ασθένεια βλάπτει τα εσωτερικά όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Νευροσύφιλη, Οφθαλμοσύφιλη και Ωτοσύφιλη

Χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα (νευροσύφιλη), το μάτι (οφθαλμοσύφιλη), ή το αυτί (ωτοσύφιλη). Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε από τα παραπάνω στάδια.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νευροσύφιλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σοβαρό πονοκέφαλο
  • Μυϊκή αδυναμία και/ή προβλήματα με τις κινήσεις των μυών
  • Αλλαγές στην ψυχική κατάσταση (δυσκολία στην εστίαση, σύγχυση, αλλαγή προσωπικότητας) και/ή άνοια (προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη και/ή τη λήψη αποφάσεων).

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της οφθαλμοσύφιλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο μάτι και/ή ερυθρότητα
  • Αλλαγές στην όραση ή ακόμα και τύφλωση

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ωτοσύφιλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια ακοής
  • Κουδούνισμα, εμβοές, ροχαλητό ή σφύριγμα στα αυτιά
  • Ζάλη ή ίλιγγο

Σύφιλη και Λοίμωξη HIV

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σύφιλη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά περίπου δύο φορές, καθώς και άλλων ΣΜΝ, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, μεταξύ άλλων.

Πρόληψη:

Η σύφιλη είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί.

Η συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της σύφιλης και πολλών άλλων ΣΜΝ. Η σύφιλη μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με άλλες περιοχές του σώματος που δεν καλύπτονται από προφυλακτικό, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και του στόματος. Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση για σύφιλη κατά την πρώτη επίσκεψη προγεννητικού ελέγχου και να υποβάλλονται σε άμεση θεραπεία εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό. Η συγγενής σύφιλη μπορεί να προληφθεί μόνο με τη διάγνωση και τη θεραπεία της μητέρας με πενικιλίνη.

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύφιλη θα πρέπει να ειδοποιούν τους σεξουαλικούς τους συντρόφους για την πρόληψη νέων λοιμώξεων.

Θεραπεία:

Σύμφωνα με το ssi.dk η σύφιλη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά, ιδιαίτερα πενικιλλίνη (ένεση), αλλά και δοξυκυκλίνη (δισκία). Αντοχή στην πενικιλίνη δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μεταξύ των βακτηρίων της σύφιλης.

Η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική, ακόμη και όταν λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά το τέλος της θεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το επίπεδο αντισωμάτων στο παιδί ελέγχεται με αιματολογικές εξετάσεις για μερικούς μήνες. Αυτό διασφαλίζει ότι το παιδί δεν έχει προσβληθεί από τη μόλυνση.

Μπορώ να κολλήσω ξανά σύφιλη, αφού λάβω θεραπεία;

Εαν έχετε κολλήσει σύφιλη μία φορά δεν σας προστατεύει από το να κολλήσετε ξανά. Ακόμη και μετά από επιτυχημένη θεραπεία, μπορεί να κολλήσετε πάλι.

Πηγές:

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την nosokoma247.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου-διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η εταιρεία που δημιούργησε το φωτογραφικό υλικό έχει χορηγήσει άδεια εμπορικής χρήσης.

Επιπλέον, το κείμενο ελέγχθηκε από επαγγελματία υγείας. Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα