9 τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είναι εξαιρετικά υγιεινά

9 τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είναι εξαιρετικά υγιεινά

Περιεχόμενα

Παρόλο που τα λιπαρά έχουν κακή φήμη, υπάρχουν πολλά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά υγιεινά. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν υγιή λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Από τότε που το λίπος δαιμονοποιήθηκε, οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε περισσότερη ζάχαρη, εκλεκτικούς υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ως αποτέλεσμα, η παχυσαρκία έχει παρει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν. Οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι το λίπος, δεν είναι τόσο βλαβερό!

Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Εδώ είναι 9 τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είναι πραγματικά απίστευτα υγιεινά και θρεπτικά:

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα φρούτα. Ενώ τα περισσότερα φρούτα περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες, το αβοκάντο είναι γεμάτο λίπη.

Στην πραγματικότητα, τα αβοκάντο έχει περίπου 77% λιπαρά, με θερμίδες, καθιστώντας τα ακόμη περισσότερο σε λιπαρά από τα περισσότερα ζωικά τρόφιμα! Το κύριο λιπαρό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ. Αυτό είναι επίσης το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, που συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Τα αβοκάντο συγκαταλέγονται στις καλύτερες πηγές καλίου στη διατροφή, ακόμη και με 40% περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, μια τυπική τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια LDL, ενώ αυξάνουν την HDL (“καλή”) χοληστερόλη. Ακόμα κι αν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, μια μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αβοκάντο τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο και έχουν λιγότερα λίπη στην κοιλιά από αυτούς που δεν το κάνουν! Επίσης, είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και ινών και έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η σημασία της σωστής διατροφής στην καθημερινότητά μας

Τυρί

Το τυρί είναι απίστευτα θρεπτικό. Είναι μια μεγάλη πηγή ασβεστίου , βιταμίνης Β12, φωσφόρου, σεληνίου και περιέχει όλα τα είδη άλλων θρεπτικών ουσιών. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, μια χοντρή φέτα τυριού θα περιέχει 6,7 γραμμάρια πρωτεΐνης,

Το τυρί, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, περιέχει επίσης ισχυρά λιπαρά οξέα που έχουν συνδεθεί με όλα τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μαύρη σοκολάτα

Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, περίπου στο 65% των θερμίδων.

Η μαύρη σοκολάτα έχει 11% ίνες και περιέχει πάνω από 50% του ημερήσιων αναγκών για σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Είναι επίσης φορτωμένη με αντιοξειδωτικά, τόσο πολύ που ξεπερνούν ακόμα και τα βακκίνια! Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό έχουν ισχυρή βιολογική δραστικότητα και μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να αποτρέψουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα από το να οξειδωθεί.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε μαύρη σοκολάτα 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο από το ήμισυ πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν τρώνε μαύρη σοκολάτα!

Υπάρχουν επίσης μερικές μελέτες που δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσει το δέρμα από της βλάβες που δημιουργεί ο ήλιος.

Απλά φροντίστε να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα, με τουλάχιστον 70% κακάο.

Ολόκληρα αυγά

Τα ολόκληρα αυγά θεωρούνταν ανθυγιεινά επειδή οι κρόκοι έχουν υψηλή χοληστερόλη και λίπος.

Στην πραγματικότητα, ένα μόνο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερόλης, που είναι το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, το 62% των θερμίδων σε ολόκληρα τα αυγά είναι λίπος!

Ωστόσο, νέες μελέτες έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη στα αυγά δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη στο αίμα, τουλάχιστον όχι στην πλειοψηφία των ανθρώπων.

Τα ολόκληρα αυγά είναι φορτωμένα με βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν λίγο σχεδόν από κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε. Περιέχουν ακόμη και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια, πολύ χολίνη μια θρεπτική ουσία του εγκεφάλου που το 90% των ανθρώπων δεν έχει αρκετή.

Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, οι άνθρωποι που αντικαθιστούν ένα πρωινό με βάση τα δημητριακά σε αυγά καταλήγουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να χάνουν βάρος!

Ολόκληρα τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, είναι εξαιρετικά θρεπτικά και υγιεινά.

Λιπαρά ψάρια

Ένα από τα λίγα ζωικά προϊόντα που οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν είναι υγιεινά , είναι τα λιπαρά ψάρια.

Αυτό περιλαμβάνει τα ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η ρέγκα. Αυτά τα ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφέλιμα στην καρδιά, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε ψάρια τείνουν να είναι υγιέστερα, με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, άνοιας και όλων των ειδών κοινών ασθενειών.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια είναι απίστευτα υγιεινά!

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη και φυτικές ίνες και είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που βασίζεται σε φυτά. Τα καρύδια έχουν επίσης αρκετή βιταμίνη Ε και είναι φορτωμένα με μαγνήσιο!

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να είναι πιο υγιείς και έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Αυτό περιλαμβάνει την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι υγιεινοί ξηροί καρποί περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, τα καρύδια και πολλά άλλα.

Ελαιόλαδο

Ένα άλλο λιπαρό φαγητό που σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι είναι υγιεινό, είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό το λίπος αποτελεί βασική συνιστώσα της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνες Ε και Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Μερικά από αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να αποτρέψουν την οξείδωση της LDL . Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τους δείκτες χοληστερόλης και έχει όλα τα οφέλη που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Από όλα τα υγιή λίπη και έλαια στη διατροφή, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς.

Καρύδα και έλαιο καρύδας

Οι καρύδες και το έλαιο καρύδας είναι οι πλουσιότερες πηγές λίπους στον πλανήτη. Στην πραγματικότητα, περίπου το 90% των λιπαρών οξέων σε αυτά είναι κορεσμένα.

Ωστόσο, οι πληθυσμοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καρύδας δεν έχουν υψηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων και βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση υγείας. Τα λίπη της καρύδας είναι πραγματικά διαφορετικά από τα περισσότερα άλλα λίπη γιατί συνίστανται σε μεγάλο βαθμό από λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας (TMA.)

Αυτά τα λιπαρά οξέα μεταβολίζονται διαφορετικά, πηγαίνοντας κατευθείαν στο ήπαρ όπου μπορούν να μετατραπούν σε κετόνη.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι τύποι λιπών μπορούν να έχουν οφέλη για τα άτομα με Αλτσχάιμερ και έχει επίσης αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν την όρεξη και βοηθούν να χάσετε λίπος στην κοιλιά!

Γιαούρτι πλήρους λίπους

Έχει όλα τα ίδια σημαντικά θρεπτικά συστατικά με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι επίσης φορτωμένο με υγιή προβιοτικά βακτήρια, που μπορούν να έχουν σημαντικά ωφέλη στην υγεία σας.

Μελέτες δείχνουν ότι το γιαούρτι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτιώση στην πεπτική υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας.

Δυστυχώς, πολλά από τα γιαούρτια που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα